e- Ystäväpiiri- ohjaajakoulutus Itä- Suomen alueella

15.10.2021

eYstäväpiiri-ohjaajakoulutuksesta osaamista iäkkäiden ihmisten yksinäisyyden vähentämiseen – Itä-Suomessa keväällä 2022

 Iäkkäiden ihmisten kokema yksinäisyys nousee tässä ajassa esiin hyvinvointia heikentävänä haasteena, johon on tarpeen tarttua. Ystäväpiiri-toiminnan tavoitteena on lievittää iäkkäiden ihmisten yksinäisyyttä ja auttaa löytämään uusia ystäviä vertaistukeen perustuvassa pienryhmässä. Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-ryhmänohjaajakoulutuksessa opiskellaan toimivan ryhmämallin ohjaamisen elementit. Ystäväpiiri-toimintaa on valtakunnallisesti toteutettu 15 vuoden ajan, ja Ystäväpiiri-ryhmiin on tähän mennessä osallistunut yli 11 000 ikääntyvää ihmistä. Ystäväpiiri-ohjaajakoulutus järjestetään keväällä 2022 etäkoulutuksena verkossa. Koulutus on suunnattu Itä-Suomen alueelle: Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan alueella toimiville.

 Etäkoulutuspäivät ovat verkossa Teams-alustalla 27.1., 3.2., 3.3., 7.4. ja 12.5.2022. Koulutukseen osallistuvat ohjaavat koulutuksen aikana parityönä omaa Ystäväpiiri-ryhmää paikkakunnallaan joko lähitapaamisina (koronatilanteen salliessa) tai verkossa eYstäväpiiri-ryhmänä kolmen kuukauden ajan (12 kokoontumiskertaa). Koulutukseen hakeudutaan ja osallistutaan yhdessä ohjaajaparin kanssa.

 

Ystäväpiiri-koulutuksen haku on parhaillaan avoinna ja päättyy 17.12.2021: Mukaan haetaan täyttämällä ilmoittautumislomake verkkosivuillamme tai ottamalla yhteyttä Itä-Suomen alueohjaaja Minna Partaseen. Paikat täytetään hakujärjestyksessä, ja koulutukseen hakeutuneet ohjaajaparit haastatellaan.

 

Tukea ja välineitä ryhmänohjaukseen

 Ystäväpiiri-koulutus soveltuu hyvin mm. sosiaali-, terveys-, opetus- ja kulttuurialan toimijoille, järjestöissä työskenteleville sekä laajalle joukolle vapaaehtoistoimijoita. Osallistumisen tärkein kriteeri on motivaatio ryhmänohjaamiseen ja iäkkäiden ihmisten yksinäisyyden lievittämiseen. Koulutus maksaa 100 €/henkilö, vapaaehtoistoimijoille koulutus on maksuton.

 Tutkitusti vaikuttava ryhmätoimintamalli

Tutkimuksessa Ystäväpiiri-ryhmään osallistuminen paransi ikääntyvien osallistujien hyvinvointia sekä vähensi heidän sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöään. Yksinäisyys on uusimmissa kansainvälisissä ja kansallisissa tutkimuksissa todettu suureksi terveys- ja hyvinvointiriskiksi, johon on keskeistä kiinnittää huomiota. Yksinäisyyttä koetaan niin kotona kuin palvelutalossa asuvien keskuudessa. Ystäväpiiri-koulutus on keskeinen väline iäkkäiden ihmisten yksinäisyyden kokemuksellisuuden tunnistamiseen ja ymmärtämiseen sekä kokemusten vähentämiseen. Ystäväpiiri-mallia hyödynnetään mm. järjestöjen ja yhdistysten toiminnassa sekä kuntien vanhuspalveluissa: ryhmiä käynnistyy vuosittain noin 40 paikkakunnalla.

Voit lukea lisää Ystäväpiiri-toiminnastamme täältä ja tutustua videoihimme

 

24.11.2021Koko perheen jouluinen päivä 11.12.2021
09.11.2021Ylä- Savon Soten Ohjurin jalkautuminen kuntiin
18.10.2021Iisalmen Invalidit ry:n syksyn toimintaa
18.10.2021Ylä- Savon Vakan loka-marraskuun uutiskirje
15.10.2021e- Ystäväpiiri- ohjaajakoulutus Itä- Suomen alueella
17.09.2021Varapäreen unelmakeidas
23.08.2021Minihevari Kiuruvedellä
05.08.2021Seniori! Haluatko päivittää digitaitojasi?