Ylä-Savon Vakan ja yhdistysten yhteinen blogi

Syöpä koskettaa

Maanantai 14.2.2022 - Nimimerkki Terttu Kiuruvedeltä

Maailman syöpäpäivää on vietetty vuodesta 2005, jolloin Kansainvälinen syöpäunioni UICC otti päivän käyttöön oman ja lukuisten jäsenjärjestöjensä tiedotuksen välineeksi. Maailman syöpäpäivää vietetään 4. päivä helmikuuta, mutta syöpä koskettaa päivittäin suurta määrää ihmisiä. WHO:n mukaan syöpädiagnoosin sai maailmassa noin 20 miljoonaa ihmistä vuonna 2021 ja syöpään kuoli kymmenen miljoonaa ihmistä. Määrän arvioidaan lähes kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä.

Syöpä on toiseksi suurin kuolemaa aiheuttava sairaus maailmassa. Ainakin kolmannes syövistä voitaisiin ehkäistä ennalta. Yleisin syöpämuoto naisilla on rintasyöpä ,ja miehillä eturauhassyöpä.

Ylä- Savon Vakka on tehnyt työtä pienten vammais- ja potilasyhdistysten toiminnan tunnettavuuden lisäämiseksi alueella. Helmikuun blogiimme sain haastatella erästä aktiivista yhdistystoimijaa, ja tämä blogikirjoitus on tuotettu haastattelulla. Blogikirjoituksen antaja haluaa esiintyä kirjoituksessa etunimellä.

”Kun sairastuin syöpään, ja sen takia jouduin leikkauksiin ja sytostaattihoitoihin, löysin Pohjois- Savon Syöpäyhdistyksen toiminnan. Tästä on nyt aikaa jo noin 14 vuotta .Näin KYS:illä  esitteitä, jotka kertoivat toiminnasta. Esitteissä oli tietoa eri paikkakuntien omasta toiminnasta, ja soitin oman paikkakunnan yhteysnumeroon. Sitä kautta sain itselleni tukihenkilön. Liityin silloin myös jäseneksi yhdistykseen,   hoitojen jälkeen palasin työelämään . Eläkkeelle jäätyäni aloitin vapaaehtoisena yhdistyksessä ja aloitin aktiivisen mukana olemisen tapaamisissa ja toiminnassa. Tämä on oma polkuni  yhdistystoimintaan. Meillä, samoin kuten useilla yhdistyksillä on pulmana nuorten saaminen yhdistyksen toimintaan . Nykyelämä näyttäytyy entistä kiireisempänä. 

Koronapandemia on vaikuttanut toimintaamme paljon, ihan kuten kaikkien yhdistysten. Me, kuten useat muutkin toimijat, olemme ottaneet ”digiloikan”, ja olemme viimeisen kahden vuoden aikana opetelleet ottamaan käyttöön etäyhteydet tapaamisissa. Odotamme ja suunnittelemme kuitenkin entisenlaista toimintaa, jossa voimme tavata toisiamme ihan kasvokkain. Alkaneelle vuodelle 2022 on monenlaista tapahtumaa suunnitteilla, ja yksi iso asia Kiuruveden omalle paikallistoiminnalle on 40 vuotissyntymäpäivät. Juhlat olisivat tulossa toukokuussa. 

Paikalliseen toimintaan on tullut uusia ihmisiä mukaan  He ovat lähteneet mukaan tapaamisiin, joita järjestetään noin kerran kuukaudessa. Myös tukihenkilötoiminnalle olisi tarvetta, mutta koronapandemian takia koulutusta tähän on ollut haasteellista järjestää. Tukihenkilöitä on esimerkiksi henkilöille, jotka ovat saaneet vasta diagnoosin, sekä myös syöpäpotilaan saattohoitotilanteeseen. Yleisesti vertaistukea saa kyllä myös tulemalla vain mukaan toimintaan ja tapaamisiin. Toiset sairastuneet eivät koe, että haluaisivat puhua asiasta lainkaan, toisille puhuminen ja jakaminen ovat suurin sopeutumisen tie. Jokainen on yksilö tässäkin asiassa. Ennen tietoa sairastuneista sai yhteistyöstä terveyden- ja sairaanhoidon kanssa, mutta nykyään tietosuojalaki ei mahdollista tällaista kontaktoitumista. On toivottava, että ihmiset löytävät toimintaa itse ja rohkenevat ottaa yhteyttä. 

Tapaamisissa on aina jotain yhteistä mukavaa tekemistä sekä mahdollisuus keskusteluun. Tapaamisissa meillä on erilaisia teemoja, joihin toiveita saamme jäseniltämme. Lähiaikana teemana on ollut esimerkiksi syöpä lapsiperheissä. Paikallistoimintamme on tukenut syöpäpotilaita monin eri tavoin toiminnan lisäksi. Yhdistyksellämme on oma sähkösäätöinen sänky, jota annamme lainaan sitä tarvitsevalla syöpäpotilaalle, olemme lahjoittaneet potilaille hoitopaikkoihin esimerkiksi televisioita ja kipupumppuja.  Tapaamisten lisäksi toiminnassamme järjestetään yhteisiä retkiä.

Me paikallisena toimijana teemme varainkeruuta mm. ottamalla narikkavastuuvuoroja kulttuurikeskuksen tapahtumissa ja osallistumalla erilaisiin toritapahtumiin kesäaikaan, joissa järjestämme vaikkapa arpajaisia. 

Kun elämääsi saapuu kutsumaton vieras nimeltään syöpä, ota rohkeasti yhteyttä yhdistyksen toimintaan. Sairastumisen alkuvaiheessa tilanne on akuutti, ja koetaan shokki. Tällöin tilanne vaatii erityisen paljon voimia ja on raskasta. Heti ei  ole voimavaroja lähteä mukaan toimintaan, mutta vertaistuesta voi olla apua aika alkuvaiheessakin sairauden tultua. Todennäköisesti saat ainakin kuuntelevan korvan, joka tietää mistä puhutaan. Jos puhe ei ole sinun keinosi, voit myös lähteä mukaan toimintaan omien voimavarojesi mukaan, ja olla vain mukana. Kuten todettu, me kaikki olemme yksilöitä. Jokaiselle on oma tapansa päästä eteenpäin syövän tullessa elämään."

”Terttu Kiuruvedeltä”

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: syöpä, yhdistystoiminta, vertaistuki, vapaaehtoisuus