Ylä-Savon Vakan ja yhdistysten yhteinen blogi

Tarina Maaritin ja Pirkon matkasta Ylä-Savon Vakka-hankkeessa

Tiistai 1.6.2021 - Tuija Göös, Ylä-Savon Vakan työkokeilija


Ylä-Savon Vakka – hanke aloitti toimintansa 1.10.2019. Viralliset avajaiset pidettiin yhdistystalolla 3.12.2019., kansainvälisenä vammaisten päivänä. Siellä koettiin juhlallisia hetkiä runonlausunnan, kuorolaulun sekä puheiden parissa. Päivä jäi mieleen mukavana yhteisenä hetkenä, yli 100 ihmisen kanssa, kahvittelun sekä kukkien tuoksun keskellä. Tärkein anti oli kuitenkin avajaisissa välittynyt yhteisöllisyyden tunne, joka teki Vakan aloittamisesta merkityksellistä. Näissä juhlavissa merkeissä Pirkko aloitti työnsä Vakka-hankkeessa ja Maarit oli aloittanut jo aiemmin syksyllä…

Vuosi 2020 aloitettiin intoa täynnä ja uutta toimintaa suunnitellen. Emme silloin arvanneet, että ”nurkan takana” odotti haastavat ajat sekä Vakka-hankkeelle että koko maailmalle. Korona yllätti meidät kaikki.

Keväällä korona-pandemia hiljensi maailman ja ihmiset siirtyivät koteihinsa. Vakan toiminta oli pakko siirtää etäyhteyksien päähän ja Pirkko jäi kevään ja kesän ajaksi pois töistä. Meille ja muillekin toimijoille tulivat tutuksi Teamsit, Zoomit sekä muut ohjelmat. Maarit ja Harriet hoitivat työnsä kotoa käsin. On todella kunnioitettavaa, miten hyvin ihmiset omaksuivat etäyhteyksien käytön, sillä se oli haastavaa kaikille.

Syksyllä toimintaa käynnisteltiin pikkuhiljaa ja Maarit sekä Pirkko lähtivät kiertämään kuntia ja sen aikana tavattiin paljon ihmisiä. Saimme tutustua ihmisiin monissa eri tilanteissa, kuten kylä- ja yhdistysparlamenteissa, erilaisissa koulutuksissa, vierailuissa yhdistyksien kokouksissa, järjestökahveilla, yhdistysilloissa ja lukuisissa muissa kohtaamisissa yhdistystoimijoiden kanssa. Se oli tärkeää aikaa Vakka-hankeen tunnetuksi tekemisessä ja saimme tavata paljon aktiivisia yhdistystoimijoita.

Tässä matkan varrella olemme ymmärtäneet näiden erilaisissa yhdistyksissä toimivien toimijoiden arvon, sillä heillä on valtavasti asiantuntijuutta. Auttamisen perustana on vapaaehtoisuus, vammautuneiden sekä sairastuneiden tukeminen tavallisen ihmisen taidoin ja keinoin. Yhdistystoimijat tietävät omaan sairauteen tai vammaan liittyvää käytännön tietoa, kokemustietoa yms. Se on arvokasta tietoa ja sen arvon olemme Vakassakin ymmärtäneet…

Kiitos kaikille yhdistyksille, jotka ottivat Vakan avosylin vastaan. Toivotaan, että Vakka saa jatkorahoituksen ja toiminta jatkuu, laajenee sekä vakiintuu. Me tarvitsemme Ylä-Savoon oman Yhdistystalon ja vaikka joka kuntaankin!

Avainsanat: hanke, järjestöyhteistyö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini